Τηλέφωνο επικοινωνίας : 6942290669

Λεμονής Αργύρης

Υπεύθυνος Ιατρείου Πόνου

Σύνδεση

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Παρηγορική Φροντίδα

Η αντιμετώπιση του πόνου στον καρκινοπαθή και στους ασθενείς που πάσχουν από νοσήματα πτωχής πρόγνωσης ή προοδευτικά επιδεινούμενα, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης θεραπευτικής προσπάθειας γνωστής ως παρηγορητική φροντίδα, που ορίζεται ως «ενεργός, συνολική φροντίδα του ασθενούς με ενεργό, προοδευτική νόσο, απειλητική για τη ζωή».

Η παρηγορητική φροντίδα περιλαμβάνει πολλούς επαγγελματίες υγείας. Η παρηγορητική φροντίδα αποτελεί μια προσέγγιση που βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα τα οποία σχετίζονται με μια απειλητική για τη ζωή νόσο, μέσω της πρόληψης και της ανακούφισης «του υποφέρειν» δια της πρώιμης αναγνώρισης και άρτιας εκτίμησης και αντιμετώπισης του άλγους και των άλλων προβλημάτων, σωματικών, ψυχοκοινωνικών και πνευματικών.

Αντίθετα με την αντίληψη ότι ο πόνος συμβαδίζει με τον καρκίνο και είναι αναπόφευκτο κομμάτι του, ο πόνος μπορεί και πρέπει να αντιμετωπίζεται, με στόχο την εξασφάλιση ποιότητας ζωής στους καρκινοπαθείς και όταν ο καρκίνος είναι τελικού σταδίου, αξιοπρέπεια στο θάνατο.

Είναι γνωστό ότι ο πόνος στους καρκινοπαθείς αυξάνεται ή ελαττώνεται εάν συνυπάρχουν οι κάτωθι συνθήκες:

Κοινωνική εγκατάλειψη, κόπωση, άγχος, αϋπνία, λύπη, κατάθλιψη και εσωστρέφεια, που προκαλούν αύξηση στην αντίληψη του πόνου.

Συμπτωματική θεραπεία, ξεκούραση, συμπάθεια, κατανόηση, ενασχολήσεις, ελαττωμένο άγχος και αναλγητικά που προκαλούν μείωση στην αντίληψη του πόνου.

O ασθενής και η οικογένειά του πρέπει να αποκτήσουν το συναίσθημα της ασφάλειας απέναντι στην ομάδα αντιμετώπισης του πόνου και παρηγορητικής αγωγής, αφού τους εξασφαλισθεί η δυνατότητα να μιλούν για τα προβλήματά τους, να ενθαρρύνονται για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και να ενισχύονται στην ελπίδα για μια ποιότητα ζωής απαλλαγμένη από πόνο και συνοδά συμπτώματα μέχρι το τέλος του βίου τους.

Η παρηγορητική φροντίδα:

Παρέχει ανακούφιση του άλγους και των άλλων συμπτωμάτων που προκαλούν δυσφορία.

Επιβεβαιώνει τη ζωή και θεωρεί το θάνατο ως μια φυσιολογική διαδικασία.

Δεν αποσκοπεί ούτε στην επίσπευση ούτε στην αναβολή του θανάτου.

Ενοποιεί τις ψυχολογικές και πνευματικές όψεις της φροντίδας του ασθενούς.

Παρέχει ένα σύστημα υποστήριξης προκειμένου να βοηθήσει τους ασθενείς να ζήσουν όσο πιο ενεργητικά είναι δυνατό μέχρι το θάνατο.

Παρέχει ένα σύστημα υποστήριξης προκειμένου να βοηθήσει την οικογένεια να αντεπεξέλθει κατά τη διάρκεια της νόσου του ασθενούς και κατά το δικό της ακόλουθο πένθος.

Χρησιμοποιεί μια ομαδική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των αναγκών των ασθενών και των οικογενειών τους, συμπεριλαμβανομένης της συμβουλευτικής υποστήριξης κατά το πένθος, εάν ενδείκνυται.

Θα προάγει την ποιότητα της ζωής και μπορεί επίσης να επηρεάσει θετικά την πορεία της νόσου.

Μπορεί να εφαρμοστεί από τα αρχικά στάδια της πορείας της νόσου, σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες που προορίζονται να παρατείνουν τη ζωή, όπως είναι η χημειοθεραπεία ή η ακτινοθεραπεία, και περιλαμβάνει τη διερεύνηση εκείνη που απαιτείται προκειμένου οι δυσβάσταχτες κλινικές επιπλοκές να γίνουν κατανοητές και να αντιμετωπιστούν καλύτερα.

Από το 1986 ο ΠOΥ αποφάσισε ότι οι καρκινοπαθείς ασθενείς (καθώς και οι ασθενείς με χρόνιο πόνο) θα πρέπει να αντιμετωπίζονται στα Ειδικά Κέντρα Πόνου και Παρηγορητικής Φροντίδας.

Στα Κέντρα αυτά, ο ασθενής αντιμετωπίζεται από ομάδα επαγγελματιών υγείας και απολαμβάνει την πολυπαραγοντική προσέγγιση τόσο για τον πόνο του όσο και για τα συνοδά συμπτώματα της νόσου. Υποστηρίζεται ψυχολογικά αυτός και το συγγενικό του περιβάλλον και υποβάλλεται σε φυσιοθεραπεία αποκατάστασης, εάν το απαιτεί η κατάστασή του. O καρκινικός πόνος και η ταλαιπωρία επηρεάζουν δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, της οικογενειακής ζωής και της κοινωνικής λειτουργικότητας. Είναι σημαντική η εκτίμηση και η αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων στη διάρκεια της θεραπείας του πόνου.

Βασικές αρχές

Η θεραπεία με αναλγητικά φάρμακα αποτελεί την κύρια οδό για την αντιμετώπιση του καρκινικού πόνου. Oι περισσότεροι ασθενείς με καρκινικό πόνο μπορεί να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά με χορήγηση από του στόματος οπιοειδών, εφ’ όσον δοθούν στη σωστή δόση. Θα πρέπει να γνωρίζουμε τις αρχές για την εναλλαγή των οπιοειδών. Θα πρέπει να υπάρχει εξειδίκευση στη θεραπεία με οπιοειδή όλων των γιατρών που αντιμετωπίζουν ασθενείς με καρκίνο.

Η χρήση συνοδών αναλγητικών φαρμάκων - όπως μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ), αναστολέων COX2, αντικαταθλιπτικών και αντιεπιληπτικών - είναι χρήσιμη στην αντιμετώπιση του καρκινικού πόνου.

Σε κάποιους ασθενείς, όπου δεν μπορούμε να επιτύχουμε την ιδανική ισορροπία μεταξύ της αναλγησίας με οπιοειδή και των παρενεργειών, απαιτείται παρεμβατική ή εναλλακτική προσέγγιση

Η προσέγγιση αυτή μπορεί να περιλαμβάνει επεμβατικές τεχνικές (όπως νευρικούς αποκλεισμούς, νωτιαία χορήγηση φαρμάκων μέσω αντλιών, νευροδιέγερση), καθώς και φυσικοθεραπεία και ψυχολογική υποστήριξη, μουσικοθεραπεία, βελονισμό.

Φυσιοθεραπεία & ψυχολογική υποστήριξη


Η φυσικοθεραπεία μπορεί να είναι χρήσιμη στην αντιμετώπιση του καρκινικού πόνου στην πρόληψη λ.χ. δευτερογενών επώδυνων επιπλοκών στον μυοπεριτοναϊκό ιστό ή στις αρθρώσεις, σε ασθενείς με εξασθενημένα άκρα. Φυσικοθεραπευτικές τεχνικές, όπως η χρήση θερμότητας ή κρύου, μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την θεραπεία ορισμένων ασθενών με καρκινικό πόνο.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουμε το εύρος των ψυχολογικών και ψυχοκοινωνικών επιδράσεων, που μπορεί να αναγνωρισθούν μέσα από μια συνολική εκτίμηση. Oι ψυχιατρικές διαταραχές που είναι συνηθισμένες στους ασθενείς με καρκινικό πόνο είναι η κατάθλιψη και το άγχος. Oι διαταραχές αυτές θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ψυχολογική υποστήριξη και αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Θεραπείες

Επεμβατικές Πράξεις

Είναι ιατρικές πράξεις οι οποίες εκτελούνται σε νοσοκομείο υπό ακτινοσκοπική ή υπερηχογραφική καθοδήγηση και τοπική αναισθησία. Η διάρκεια τους είναι από 15 έως 90 λεπτά και ο ασθενής φεύγει από το νοσοκομείο σε 2 με 4 ώρες.

Οι επεμβατικές πράξεις περιλαμβάνουν:

 1. Στοχευμένες εγχύσεις φαρμάκων, εφαρμογή ραδιοσυχνότητας (RF) και παλμικής ραδιοσυχνότητας (PULSED RF) στην σπονδυλική στήλη, σε περιφερικά νευρά, συμπαθητικά γάγγλια, αρθρώσεις, τένοντες, συνδέσμους μύες και αλλού.
 2. Εμφύτευση καθετήρα στον επισκληρίδιο η υπαραχνοειδή χώρο για συνεχή έγχυση φαρμάκων.
 3. Εμφύτευση ηλεκτρόδιων στον επισκληρίδιο χώρο η περιφερικά του νεύρου που πάσχει για νευροδιέγερση με στόχο τους νευρώνες που έχουν σχέση με την διαβίβαση του πόνου.

Αναλυτικά οι Επεμβάσεις

 1. Εφαρμογή παλμικής ραδιοσυχνότητας στα ινιακά νευρά. Ημικρανίες, Κεφαλαλγία τάσης. Περισσότερα...
 2. Νευρόλυση γασερείου γάγγλιου με ραδιοσυχνότητες. Νευραλγία τρίδυμου. Περισσότερα...
 3. Νευρόλυση σφηνουπερωίου γάγγλιου με ραδιοσυχνότητες. Αθροιστική κεφαλαλγία. Περισσότερα...
 4. Νευρόλυση αστεροειδούς γάγγλιου με ραδιοσυχνότητες. Αλγοδυστροφία άνω ακρών - Νευροπαθητικός πόνος κεφαλής. Περισσότερα...
 5. Έγχυση τοπικού αναισθητικού και κορτικοστεροειδούς στο αστεροειδές γάγγλιο. Αλγοδυστροφία άνω ακρών - Νευροπαθητικός πόνος κεφαλής. Περισσότερα...
 6. Νευρόλυση medial branch. Σπονδυλαρθρίτιδα αυχενικής και οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης. Περισσότερα...
 7. Έγχυση τοπικού αναισθητικού και κορτικοστεροειδούς στις ζυγοαποφυσιακές αρθρώσεις των σπόνδυλων της σπονδυλικής στήλης. Σπονδυλαρθρίτιδα αυχενικής και οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης. Περισσότερα...
 8. Νευροπλαστική. Πίεση ρίζας νεύρου στο μεσοσπονδύλιο τρήμα από συμφύσεις λόγω χρόνιων φλεγμονών. Περισσότερα...
 9. Δισκοπλαστική (Έγχυση δισκογελής (discogel) μέσα στον μεσοσπονδύλιο δίσκο). Εκφύλιση μεσοσπονδυλίου δίσκου. Περισσότερα...
 10. Εφαρμογή παλμικής ραδιοσυχνότητας στον δίσκο. Εκφύλιση μεσοσπονδυλίου δίσκου. Περισσότερα...
 11. Εφαρμογή παλμικής ραδιοσυχνότητας στο γάγγλιο της οπίσθιας ρίζας (DRG). Πόνος στην περιοχή νεύρωσης του αντιστοίχου νωτιαίου νεύρου.
 12. Έγχυση τοπικού αναισθητικού και κορτιζόνης στον επισκληρίδιο χώρο. Οσφυαλγία-Αυχεναλγία-Ριζίτιδα. Περισσότερα...
 13. Εμφύτευση καθετήρα στον επισκληρίδιο χώρο για συνεχή έγχυση φαρμάκων. Καρκινικός πόνος. Περισσότερα...
 14. Εμφύτευση καθετήρα στον υπαραχνοειδή χώρο για συνεχή έγχυση φαρμάκων. Καρκινικός πόνος. Περισσότερα...
 15. Νευροτροποποίηση. Εμφύτευση ηλεκτρόδιων στον επισκληρίδιο χώρο η στα περιφερικά νεύρα. Νευροπαθητικός πόνος. Περισσότερα...
 16. Νευρόλυση σπλαγχνικών νευρών. Πόνος από καρκίνο παγκρέατος. Περισσότερα...
 17. Νευρόλυση άνω υπογαστρίου πλέγματος. Πόνος από καρκίνο κάτω κοιλίας. Περισσότερα...
 18. Νευρόλυση γάγγλιου IMPAR. Πόνος στην περιοχή της πυέλου. Περισσότερα...
 19. Νευρόλυση γαγγλίων συμπαθητικής αλυσίδας. Συμπαθητικός πόνος (Αλγοδυστροφία). Περισσότερα...
 20. Εφαρμογή παλμικής ραδιοσυχνότητας στα μεσοπλεύρια νεύρα. Πόνος στον θώρακα. Περισσότερα...
 21. Έγχυση κορτιζόνης και τοπικού αναισθητικού στην ιερολαγόνια άρθρωση. Φλεγμονή ιερολαγονίου άρθρωσης. Περισσότερα...
 22. Νευρόλυση ιερολαγονίου αρθρώσεως με ραδιοσυχνότητες. Φλεγμονή ιερολαγονίου άρθρωσης. Περισσότερα...
 23. Εφαρμογή παλμικής ραδιοσυχνότητας στα περιφερικά νευρά. Νευροπάθειες - Τραυματισμοί νευρών. Περισσότερα...
 24. Έγχυση υαλουρονικού σε αρθρώσεις (γόνατο-ισχίο). Αρθρίτιδες. Περισσότερα...
 25. Νευρόλυση Genicular Nerves. Περισσότερα...

Εναλλακτική - Βελονισμός

Ο βελονισμός είναι μια μέθοδος αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου που βασίζεται στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική...  Περισσότερα...

Επιθέματα Καψαϊκίνης

Το δερματικό επίθεμα καψαϊκίνης είναι ένα έμπλαστρο το όποιο τοποθετείται στην πάσχουσα περιοχή από εξειδικευμένο ιατρό και παραμένει για περίπου μια ώρα.

Το έμπλαστρο αυτό περιέχει καψαϊκίνη το οποίο είναι συστατικό της πιπεριάς capsicum. Περισσότερα...

Προλοθεραπεία

Η Προλοθεραπεία είναι μια θεραπευτική μέθοδος η όποια ενεργοποιεί τη διαδικασία επούλωσης των κακώσεων στους συνδέσμους και στους τένοντες.

Πρόκειται για απλή έγχυση διαλύματος γλυκόζης στο σημείο που ο τένοντας ή ο σύνδεσμος που πάσχει ενώνεται με το οστό. Περισσότερα...

Ραδιοσυχνότητες

Η θεραπεία πόνου με χρήση ραδιοσυχνοτήτων είναι μια μέθοδος τροποποίησης των νεύρων. Με αυτή τη μέθοδο... Περισσότερα...

Φαρμακευτική Αγωγή

Εξειδικευμένη Φαρμακευτική Αγωγή. Περισσότερα...

Φυσιοθεραπεία

Φυσιοθεραπεία. Περισσότερα...

Ψυχοθεραπεία

Η Ψυχολογική υποστήριξη με κατεύθυνση τη Γνωσιακή – Συμπεριφοριστική θεραπεία (CBT) έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει σημαντικά στην ιατρική παρέμβαση, καθώς παροτρύνει και κατευθύνει τον ασθενή να ελέγξει... Περισσότερα...

Botox

Το botox (αλλαντική τοξίνη) είναι ουσία την οποία ο περισσότερος κόσμος τη γνωρίζει για την χρησιμότητα της στην αισθητική ιατρική (εξαφάνιση ρυτίδων κλπ).

Η συγκεκριμένη όμως ουσία χρησιμοποιείται ευρέως στην ιατρική (σπαστικότατα μετά από εγκεφαλικό –ραιβόκρανο κ.α.) και ειδικά Περισσότερα...

PRP

Το αίμα εκτός από ερυθρά και λευκά αιμοσφαίρια περιέχει και αιμοπετάλια. Τα αιμοπετάλια εκτός από την συμβολή τους στην πήξη του αίματος περιέχουν και πρωτεΐνες που ονομάζονται αυξητικοί παράγοντες. Οι παράγοντες αυτοί παίζουν πολύ σημαντικό ρολό στην γρηγορότερη επούλωση των τραυμάτων. Περισσότερα...

Tens

Tens (Διαδερμικός ηλεκτρικός νευρικός ερεθισμός)

Η συγκεκριμένη θεραπεία έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του πόνου από μυοσκελετικές παθήσεις (κυρίως σπασμούς μυών), νευροπαθητικό πόνο και στην κεφαλαλγία τάσης . Περισσότερα...

Ο παρόν ιστότοπος προκειμένου να παρέχει την καλύτερη δυνατή εμπειρία στους χρήστες χρησιμοποιεί "cookies". Επιλέγοντας ‘αποδοχή’ δίνετε τη συναίνεσή σας στη χρήση "cookies".